Diepvries 
maaltijden 
gezond 
& 
duurzaam 

Augustus 11

-

By Joost Esser

Delen op

Het succes achter diepvries maaltijden

Ondanks de snel toenemende populariteit zit er nog steeds een soort stigma op diepvriesproducten. Zo zouden deze minder gezond of vers zijn. Maar niets is minder waar en in dit artikel leg ik je uit waarom we wel degelijk zouden moeten spreken van gezonde diepvriesmaaltijden.

Eerst even kort, wat is diepvriezen en waarom doen we het eigenlijk?

Een paar eeuwen geleden is shock freezen door stammen uit de Noordpool uitgevonden. De winters waren er lang en voedsel schaars dus er was een grote noodzaak om eten een lange tijd te kunnen bewaren. Gevangen vis werd rechtop in de sneeuw gestoken om zo de koude wind overheen te laten waaien, in de hoop het voedsel zo snel mogelijk te bevriezen. Deze vriesmethode wordt sinds de jaren 1920-30 op industriële schaal toegepast en er is in principe niet veel aan veranderd.

Diepvries maaltijden gezond en een stuk duurzamer dan vers!

#1 Is ingevroren groenten net zo gezond als verse groenten?

Wist je dat diepvries maaltijden gezond zijn en eigenlijk meer voedingsstoffen en smaak bevatten dan verse groenten en fruit uit de supermarkt? Dat komt omdat verse groenten en fruit minder vers zijn dan bevroren groenten en fruit. Klinkt onlogisch, maar eigenlijk is het heel simpel.

Groente en fruit begint gelijk na de oogst zijn voedingswaarde te verliezen en dit proces gaat door tot het op je bord ligt. Bij bladgroente gaat het zelfs zo hard dat het in enkele dagen het grootste deel van zijn voedingswaarde kwijt is. Het invriezen van groenten en fruit stopt het proces van afbreken van voedingswaarden, wat natuurlijk positieve gevolgen heeft voor de vitamines en mineralen. Kortom meer voedingsstoffen en smaak maken diepvries maaltijden in praktijk gezonder.

Daar komt bij dat de meeste groente en fruit uit de supermarkten wordt geoogst voordat het rijp is en daarmee wordt de kans verkort om voedingswaarde op te nemen.

#2 Welke gezonde kant-en-klaar maaltijd past het best bij mij?

Op de eerste plaats is het belangrijk om helder te hebben welke soort voeding en voedingswaarde belangrijk zijn om jouw levensstijl ambities te realiseren. Zo weten we allemaal dat laag in calorieën belangrijk is voor afvallen en hoog in proteïne noodzakelijk is als je in spiermassa wil toenemen.

De uitdaging zit hem vooral in de beschikbaarheid van kwalitatief eten dat bij jou past. Want wanneer jouw ideale maaltijd er niet is grijp je automatisch naar het één na beste. Wat in praktijk vaak een minder gezond alternatief is.

Naast fysieke beschikbaarheid is gemak erg belangrijk. We weten steeds beter wat goed voor ons is maar we hebben steeds minder tijd. Dit verklaart het succes achter de kant-en-klaar maaltijd. Klaar voor gebruik wanneer jij er zin in hebt. Maar dat is ook meteen het grootste nadeel (namelijk dat het ook klaar voor gebruik is wanneer jij er géén zin in hebt). En om deze ongewenste keerzijde op te lossen heeft de voedselindustrie en paar short cuts bedacht.

Zo zit bewerkte voeding vol met conserveermiddelen, dit zijn stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om producten langer houdbaar te maken.

Kant-en-klaar maaltijden uit de supermarkt hebben vaak een tht van 10+ dagen. Dan moet je toch bij jezelf te raden gaan. Verder wordt er veel zout toegevoegd om het eten smaak te geven en natrium gebruikt om de kleur van bewerkte voedingsmiddelen te verbeteren en om ingrediënten beter te binden.

Bevroren voedsel daarentegen heeft geen conserveermiddelen nodig; de tijd wordt met diepvries als het ware stil gezet totdat je honger hebt. En doordat er geen ‘nasty stuff’ aan te pas komt zijn diepvries maaltijden gezonder en heerlijk!

#3 Zijn diepvriesmaaltijden duurzamer?

Zeer zeker. Diepvries dankt zijn grootste impact aan het feit dat het dé natuurlijk oplossing is tegen voedselverspilling. Je haalt producten namelijk pas uit de vriezer wanneer je de intentie hebt om het dan ook te eten.

Daarbij heeft een vegan diepvriesmaaltijd een veel lagere CO2 voetafdruk dan niet vegan diepvries maaltijden. Een dieet wat hoofdzakelijk uit planten bestaat is volgens het zesde klimaatrapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) een van de meest effectieve manier om je impact op het milieu te verminderen.

Het duurzame uitgangspunt is: houdt ruimte vrij in je koelkast en verklein automatisch je voedselverspilling.

#4 Waarom bieden diepvriesmaaltijden het meest gemakkelijk?

Tijd is in een alsmaar versnellende wereld per uitstek ons meest kostbare bezit. Ik geef het bewust cadeau aan de dingen en mensen waar ik het meest om geef.

Daarom heb ik een liefdesaffaire met mijn vegan diepvriesmaaltijden. Het gemak van vooruit plannen geeft me een hoop gemoedsrust. Want er is altijd een maaltijd die voor me klaarstaat wanneer ik dat maar wil. Binnen 10 minuten heb ik een gezonde maaltijd op tafel staan.

Met een vegan subscription service is het al helemaal een appeltje-eitje om in een handomdraai een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Met een vegan subscription krijg je eenvoudig gezonde diepvriesmaaltijden aan huis bezorgd. Ga ook voor snel, en toch gezond, kies voor Vegan uit de diepvries.

Gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte

Het verhaal achter onze boxen gaat verder dan je misschien zou denken en de ambities zijn groots maar realistisch. We houden je graag op de hoogte via onze gratis nieuwsbrief.

Volg ons..

Blijf op de hoogte via de Vood socials.