De 
meest 
eiwitrijke 
vegan 
ingrediënten

Januari 10

-

By Joost Esser

Delen op

Benieuwd hoe je eiwitrijk eten het best in je veganistische dieet kunt verpakken? Lees hier alles over eiwitrijk, veganistisch eten.

Laten we er meteen induiken. Dit zijn onze favoriete plantaardige eiwitten.

1. Noten

Why vegans go nuts for nuts?! Iedereen die vegan vrienden heeft weet dat noten een soort helden status hebben. Het zijn de meest betrouwbare eiwitbronnen. Zo zijn ze een goede go-to-source in repen, spreads en voor in maaltijden. Maar natuurlijk ook heerlijk zoals ze zijn. Noten hebben een hoog aantal calorieën, dus wij raden aan om slechts een handvol per keer te eten. Onze favoriete eiwitrijke noten zijn pinda's, amandelen en paranoten. 

Hier is een overzicht van de meest gezonde noten:

  • Cashewnoten – Geweldig voor zink, magnesium, ijzer en fosfor.

  • Amandelen – Topnoot voor calcium, helpt de botsterkte en hart-, spier- en zenuwfuncties op peil te houden.

  • Walnoten – Een hoge concentratie van omega 3, dit is erg belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen.

  • Pinda's - Eigenlijk een boon is een wereldwijde nummer 1 hit als het gaat om eiwitrijk eten. Met een indrukwekkende 9 g eiwit per ounce.

  • Pecannoten – Echte energiebommetjes, met ongeveer 200 calorieën per ons noten.

  • Macadamia – Verrukkelijk en een mooie boost van gezonde vetten.

2. Peulvruchten

Bonen zijn de eetbare zaden uit de legume familie. Zo is een sojaboon het zaad van de sojaplant. Alle bonen zijn peulvruchten, maar niet alle peulvruchten zijn bonen. 2 favo’s:

Linzen zijn een razend populair in eiwitrijke kant en klaarmaaltijden. Daarbij bevatten ze weinig vet en veel vezels. Een perfecte en veelzijdige toevoeging aan bijvoorbeeld bolognese en curry.

Kikkererwten komen veel voor in overwegend plantaardige keukens zoals de Israëlische en Indische keuken. Deze eiwitrijke voeding is vegetarisch. Ze zitten boordevol met eiwitten en zijn een geweldige bron voor verschillende essentiële mineralen zoals ijzer, magnesium en fosfor. Wanneer je ze roostert met paprika en zeezout zijn verrukkelijk in een salade, of in hun meest goddelijke vorm, hummus.

3. Volkoren

Onze chef Myrthe gelooft heilig in het principe niet vullen maar voeden. We eten in het westen veel te weinig complexe koolhydraten. We moeten veel meer haver, volkoren pasta en bruine rijst eten. Ze zijn voedzaam en belangrijker voor iedereen die eiwitrijk wil eten. Maar ze zijn onvervangbaar in eiwitrijke voeding dat vegetarisch is. 

4. Seitan

De oudste en meest natuurlijke vleesvervanger. Seitan is ook bekend als tarwegluten en moet vermeden worden door mensen met een gluten intolerantie. Een mooie tip voor iedereen die opzoek is naar eiwitrijke voeding dat vegetarisch en verrukkelijk is. Met maar liefst 25 g eiwit per 100 g is dit echt een krachtpatser onder het eiwitrijk eten.

Gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte

Het verhaal achter onze boxen gaat verder dan je misschien zou denken en de ambities zijn groots maar realistisch. We houden je graag op de hoogte via onze gratis nieuwsbrief.

Volg ons..

Blijf op de hoogte via de Vood socials.