Oktober 08

-

By Myrthe van der Vlis

Delen op

Dit wil je weten over onze 100% plantaardige ijsjes.

Je kent ze wel, onze heerlijke ijsjes Jogurt Forest Fruit en Choco Brownie. Maar wie zitten daar achter? Wij gingen het gesrek aan met de makers: IJsbaart. Benieuwd naar waar het allemaal begon, wat hun missie is en hoe ze erin slagen om hoogwaardig, duurzaam en overheerlijk vegan ijs te maken? Lees dan verder en ontdek het inspirerende verhaal achter dit unieke ijsmerk van co-owner Roderick zelf!


VOOD: Kun je ons iets vertellen over hoe IJsbaart is ontstaan?

Roderick: Natuurlijk! Het begon ongeveer vijf à zes jaar geleden, toen onze oprichter Tijn als chef-kok bij Hippyfish werkte. Hij zag veel ijsjes van grote partijen voorbij komen en vroeg zich af waarom die al jaren hetzelfde zijn. Dat bracht hem op het idee om zelf ijs te gaan maken. Hij begon te experimenteren en verkocht zijn zelfgemaakte ijsjes op foodfestivals. De reacties waren positief, en al snel vroeg de Hippyfish-groep of hij ijsjes kon maken die beter bij hun concept pasten, omdat de standaard Raket en Magnum niet aansloten bij hun uitstraling.

VOOD: Dat klinkt als een geweldig begin. Hoe ging het verder?

Roderick: Tijn kocht een ijsmachine via Alibaba en zette die in een schuur bij een vriend. Zo maakten we die zomer 30.000 ijsjes, die we meteen verkochten. Toen beseften we dat er potentie in zat. Levi sloot zich kort daarna aan om de financiën te ondersteunen, en iets daarna kwam Stefan erbij voor de operatie en sales. Zo groeiden we, zelfs tijdens de coronaperiode, naar ongeveer 300 verkooppunten. Anderhalf jaar geleden ben ik, Roderick, erbij gekomen als marketing- en general manager. Samen met Levi en Stefan heb ik de financiën, operatie en sales verder opgepakt en hebben we de volgende stappen gezet om het merk te laten groeien.

VOOD: En wat was jullie beslissing op dat moment?

Roderick: We stonden op een kantelpunt: blijft dit een hobbyproject naast ons andere werk, of gaan we voor de volgende stap? We besloten voor die volgende stap te gaan en schakelden een bureau in voor advies. We ontdekten dat we niet alleen een investering nodig hadden, maar ook versterking in ons team. Zo ben ik er, zoals gezegd, anderhalf jaar geleden bij gekomen om ons op marketing en retail te richten, en samen zijn we het bedrijf verder gaan uitbouwen.

VOOD: Wat is de missie van IJsbaart en wat maakt jullie ijsjes zo uniek?

Roderick: Onze missie is ontstaan vanuit de gedachte dat de ijsmarkt al jaren stilstond en gedomineerd werd door grote bedrijven zoals Unilever en Mars. Er was weinig innovatie. Wij wilden ijs maken dat anders is. Onze ijsjes zijn ambachtelijk; ze rijpen zeven uur in een rijpingstank, wat zorgt voor een intense smaak in elke hap. Tijdens de coronaperiode begon Tijn te experimenteren met plantaardig ijs, omdat hij voelde dat er iets unieks ontbrak. Zo ontstond het idee om volledig plantaardig te gaan. Ons doel is een impactgedreven ijsmerk te zijn dat rekening houdt met mens, dier en planeet.

VOOD: Wat doen jullie om jullie impact op het milieu te minimaliseren?

Roderick: We gebruiken geen dierlijke producten, wat zorgt voor 40% minder CO2-uitstoot per ijsje. Onze fruitijsjes bestaan voor 100% uit fruit, zonder toegevoegde suikers, kleur- of smaakstoffen. Daarnaast werken we met reststromen. Onze cashewnoten komen bijvoorbeeld van Johnny Cashew en zijn noten die anders weggegooid zouden worden. Ook werken we met bananen van de Banana Factory, die anders niet meer verkocht zouden worden. Deze principes zijn de kern van onze missie: op een leuke en lekkere manier mensen inspireren om goed te doen voor de wereld, zonder dat het ingewikkeld hoeft te zijn.

VOOD: Hoe zien jullie de toekomst van IJsbaart? Zijn er nieuwe producten in ontwikkeling?

Roderick: Absoluut! We zijn bezig met het ontwikkelen van nieuwe vormen en smaken, zoals grotere cups. We onderzoeken ook hoe we meer lokale ingrediënten kunnen gebruiken, zoals Nederlandse veldbonen, en kijken naar fermentatie om onze producten nog duurzamer te maken. Daarnaast blijven we zoeken naar nieuwe reststromen die we kunnen verwerken in onze ijsjes, zoals mango’s die anders weggegooid zouden worden.

VOOD: Dat klinkt heel innovatief. Hoe zijn jullie in contact gekomen met VOOD?

Roderick: Onze samenwerking met VOOD ontstond toevallig. Hein maakte een connectie met ons. Hij gaf aan dat  VOOD wilde diversificeren en zag in ons plantaardige ijs een mooie aanvulling op het assortiment. Zo zijn we samen gaan werken. Wij zagen veel overeenkomsten tussen de visie van VOOD en die van ons. 

VOOD: Wat zijn jullie toekomstplannen?

Roderick: We blijven innoveren, uitbreiden en verbeteren, altijd met duurzaamheid en impact als kernwaarden. We willen mensen laten zien dat goed doen voor de wereld ook heel lekker kan zijn.

VOOD: Interessant! We zijn benieuwd naar jullie verdere ontwikkelingen en kijken ernaar uit om ons assortiment wellicht nog verder uit te breiden met meer IJsbaart ijsjes.

Gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte

Het verhaal achter onze boxen gaat verder dan je misschien zou denken en de ambities zijn groots maar realistisch. We houden je graag op de hoogte via onze gratis nieuwsbrief.

Volg ons

Blijf op de hoogte via de Vood socials.