Een 
plantaardig 
dieet, 
'n 
bittere 
pil 
of 
een 
sprong 
vooruit?

Januari 11

-

By Joost Esser

Delen op

Plantbased food wint op een rap tempo aan terrein. Aanstelleritis of grote noodzaak? In mijn ogen is plant based eten een antwoord op de meeste prangende problemen van deze eeuw. 

Van inbalans naar in evenwichtig leven met de planeet?

Een populaire zienswijze is dat we met teveel mensen op deze planeet leven. Ongetwijfeld waar. Toch gek dat 'Family planning' zo laag op de agenda voor de meeste overheden staat. Het leuke boek ‘Eco modernisme’ geeft een frisse en meer optimistische kijk over groen en groei. De schrijvers ontkrachten dat we met teveel mensen zijn maar geven een helder pleidooi voor een schoner milieu, meer natuur en welvaart voor iedereen. Conclusie: plantbased meals, liefst lokaal eten en food waste minimaliseren is een van de meest effectieve manier om je footprint te verkleinen.

Een Neanderthalers met een creditcard gaat natuurlijk faliekant mis

De samenleving is veels te veel op gemak ingericht en we worden niet genoeg beschermt tegen onze eigen biologische driften. Dit is te reden dat we steeds meer gaan eten en obesitas wereldwijd volksziekte nummer 1 is. Sterker nog er gaan meer mensen dood aan teveel als te weinig eten. Schokking right?! Misschien nog wel problematische is dat we teveel van dingen eten die alleen in zeer marginale hoeveelheden goed voor ons zijn. Vet, zout en de grote boosdoener suiker zijn hier koploper in.

Ondanks mijn titel wil ik op geen enkele manier suggereren dat er nog Neanderthalers rondlopen. Maar ik geloof wel dat we biologisch meer vergelijkenissen vertonen met deze uitgestorven mensensoort dan met “het soort” wat evolutionair gezien bestand zou zijn tegen de verleidingen van vandaag de dag. Tot ver na de gladiatoren en romeinen bestond ons dieet voor 90% uit plant based eten. De agrarische revolutie heeft er voor gezorgd zuivel, vlees en eieren altijd voorhanden waren. Maar ons lichaam heeft zich tot vandaag de dag nog niet kunnen aanpassen aan deze overdaad.

Vlees gedegradeerd van een ceremonieel hoogtepunt tot boterhamworst 

Omdat ik niet in een filosofische discussie wil belanden zal ik vlees bewust niet ethische aan de kaak stellen. We zijn jagers en verzamelaars en vlees heeft altijd een rol gespeeld in het leven van mensen. Het is een verbinder geweest. Het hoogtepunt voor belangrijke dagen waar stammen en/of families iets hadden te vieren. Conclusie er werd stilgestaan bij het dier en het was bijzonder. De rol dat vlees en zuivel momenteel in het dieet van mensen speelt is niet goed voor je gezondheid en ecologisch onmogelijk vol te houden voor de planeet. We zijn als mensen een onderdeel van ecosystemen die ons kunnen voorzien in plant based eten.

De kromme wortel vs het depressieve varken

Laten we dit is eens volledig egocentric belichten. Hoe goed is het voor je eigen welzijn als je het vlees eten van een varken eet dat een levenlang stress heeft gekend? Een zekerheidje met vlees uit de bio industrie. Zet daar voor de grap nou eens een plantaardige maaltijd tegenover. 

Dus voor iedereen die niet lekker in zijn vel zit. Of een beetje opgefokt is vandaag. Skip je bacon en ga voor een plant based maaltijd.

Terug naar de natuur met de gemakken van nu

We moeten het uit ons hoofd halen dat plantbased food een stap terug is. Onzin want de diversiteit en mogelijkheden van plantbased meals zijn zoveel rijker als die van dieren. Plantbased food is niet een bittere pil maar een leuk avontuur waarin je onherroepelijk een stap vooruit zet. Kies vaker voor plant based maaltijden voor jezelf. Kies vaker plant based maaltijden voor de planeet.

Stel hier je plant based maaltijdbox samen en ga met ons op wereldreis.

Gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte

Het verhaal achter onze boxen gaat verder dan je misschien zou denken en de ambities zijn groots maar realistisch. We houden je graag op de hoogte via onze gratis nieuwsbrief.

Volg ons..

Blijf op de hoogte via de Vood socials.