Goodbye 
fresh, 
hello 
frozen

Februari 22

-

By Joost Esser

Delen op

Om het grootste misverstand in food maar meteen even recht te zetten; vers is zelden vers! Dat is ook niet gek want geoogste producten moeten een hele lange weg afleggen voordat het op jouw bord terecht komt.

We nemen (om het gemakkelijk te houden laten we de internationale handel even achterwege) Nederlandse spinazie. Deze gaat van de boer naar een distributiecentrum of een veiling. Daarna met een beetje pech nog naar een ander distributiecentrum, vervolgens naar de winkel waarna deze gekocht kan worden om zo bij de eindgebruiker terecht te komen. Gemiddeld duurt het dan ook een dikke week voordat geoogste groente en fruit wordt opgegeten. 

Stel je zelf maar eens de vraag hoe lang zo’n zak met Popeye’s krachtvoer nog in je ijskast ligt voordat deze op is. Dus hoe vers is vers?

Dagverse ingrediënten, een claim die verboden zou moeten worden! 

Door supermarkten en online bezorgdiensten wordt er losjes omgegaan met de pakkende claim ‘dagverse ingrediënten’. Compleet onjuist en daarom eigenlijk strafbaar. Er is maar een manier waarop dagvers kan worden waargemaakt en dat is door het bevroren aan te bieden. Ingrediënten kunnen namelijk op dezelfde dag van oogsten nog worden ingevroren. Zo blijft de kans op verwelken minimaal en de smaak, voedingswaarde en crispiness het beste.

Benieuwd hoe vriesvers jouw leven kan verbeteren? 

1. Stop voedselverspilling

Het verminderen van voedselverspilling wordt vaak als een leuke bijkomstigheid gezien. Ik vind dit de belangrijkste USP van diepvries en zet ‘m daarom op nummer 1. Voedselverspilling raakt jou direct, je gooit namelijk geld weg. En de onzichtbare schade is vele malen groter. Zo is ruim 30% van de wereldwijde broeikasgas afkomstig van verspild voedsel. Dit is in Nederland ruim 2 miljard kilo per jaar. Crazy! Lees er hier meer over.

2. Verhoogt kwaliteit

We hebben eerder geconstateerd dat groenten en fruit vaak niet meer zo vers en voedingsrijk is als beloofd. Mocht je dit nou teleurstellend vinden? Weet dat er een mooi en beter alternatief is :) 

3. Vergroot gemak

Persoonlijk krijg ik de rillingen van het woord druk. Maar ik durf wel te zeggen dat tijd steeds meer als een schaars goed wordt gezien. Diepvriesproducten helpen ons want het geeft rust om te weten dat je altijd kwalitatieve ingrediënten in huis hebt.

En het is heel makkelijk om in te slaan zodat je tijd bespaard doordat je minder boodschappen hoeft te doen. Wanneer je voor kant-en-klare vriesverse producten kiest is de tijdwinst natuurlijk al helemaal gran-di-oos. 

Welke bewaartijd kun je het beste aanhouden voor ongesneden groenten en fruit?

Wanneer je van die handige zakken met gesneden groenten of fruit koopt is het aan te raden om deze meteen op te eten. De bewaartijd is maximaal 24 uur.

  • Bladgroenten: 1 á 2 dagen

  • Verse bonen en wortels: 3/5 dagen

  • Broccoli: 3 tot 5 dagen

  • Paprika: 5 tot 7 dagen

  • Aubergine: 5 tot 7 dagen

  • Courgette: 5 tot 7 dagen

  • Witlof en bloemkool: 7 tot 10 dagen

  • Tomaten en komkommers: 1 tot 2 weken

Ben je op zoek naar kwalitatieve vriesverse maaltijden? Neem dan vooral even een kijkje naar ons heerlijke menu.

Gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte

Het verhaal achter onze boxen gaat verder dan je misschien zou denken en de ambities zijn groots maar realistisch. We houden je graag op de hoogte via onze gratis nieuwsbrief.

Volg ons..

Blijf op de hoogte via de Vood socials.