How 
it's 
made: 
De 
Fusili 
alla 
Bolognese.🍝

Mei 21

-

By Myrthe van der Vlis

Delen op

Pasta Bolognese is een klassiek Italiaans gerecht dat wereldwijd geliefd is vanwege zijn eenvoud en smaak. Hoewel de basis van het gerecht vrijwel altijd hetzelfde blijft - een rijke, vlezige tomatensaus geserveerd over pasta - zijn er talloze variaties en interpretaties die het gerecht uniek maken in verschillende delen van de wereld.

Een van de meest opvallende variaties is de keuze van de pasta zelf. Terwijl het originele recept vaak wordt geserveerd met tagliatelle, een brede lintpasta die goed samengaat met de dikke saus, worden er in andere regio's en door verschillende koks andere pastavormen gebruikt. Linguine, penne, rigatoni, fusilli en zelfs spaghetti worden vaak gebruikt als alternatieven.

De saus zelf kan ook variëren, afhankelijk van regionale voorkeuren en individuele smaak. Traditioneel bevat de Bolognesesaus gehakt van rundvlees en/of varkensvlees, samen met groenten zoals ui, wortel en selderij, gekookt in een tomatenbasis en op smaak gebracht met kruiden zoals oregano en basilicum. Sommige variaties voegen ook pancetta, rode wijn of zelfs melk toe voor extra smaak en textuur.

Zo maken wij hem!👇🏼

Bij Vood gebruiken wij uiteraard geen vlees en melk maar desalniettemin is onze bolo erg smaakvol en met een ruim 23 gram eiwitten een top maaltijd om te nuttigen voor het sporten. 

Voor onze pasta kiezen wij voor biologische volkoren fusilli. Deze vorm zorgt ervoor dat de saus goed tussen de pasta kruipt en zo heeft elke hap veel smaak. We kiezen voor volkoren omdat dit goed verzadigt en zo beter en langer een vol gevoel geeft. Maar daarnaast is het ook veel gezonder. “Mensen zijn gewend aan witte pasta terwijl men ook niet dagelijks wit brood eet als ze gezond willen eten” aldus Myrthe van Vood. “Volkoren is, net als met brood, echt een betere keuze. Witte pasta bevat eigenlijk niks meer aan voedingsstoffen, terwijl volkoren pasta veel vezels bevat, iets waarvan veel Nederlanders te weinig binnenkrijgen, maar ook eiwitten, vitamines en mineralen zoals vitamine B, ijzer en magnesium. Koolhydraten hebben onterecht een slecht imago, zolang ze maar volkoren zijn.”

Voor de bolognese saus gebruiken wij goede Italiaanse tomaten polpa die we op smaak maken met lekker veel in olijfolie gestoofde verse groente: wortel, ui, knoflook, kastanje champignon, aubergine cherry tomaat en doperwten. Als eiwitbron voegen we soja stukjes toe en het geheel brengen we op smaak met mediterraanse kruiden: basilicum, tijm, oregano, laurier en een snufje harissa, voor wat pit. Om de saus net dat beetje extra te geven voegen we op het einde een scheutje balsamico azijn en agavesiroop toe. We mixen de fusilli met de bolognese saus en toppen het af met een handje gekruimelde witte vegan kaas.

En voila, een super gezonde, groente rijke maaltijd waar je geen genoeg van krijgt.


Gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte

Het verhaal achter onze boxen gaat verder dan je misschien zou denken en de ambities zijn groots maar realistisch. We houden je graag op de hoogte via onze gratis nieuwsbrief.

Volg ons..

Blijf op de hoogte via de Vood socials.