Gaat 
een 
‘Planetarian 
diet’ 
ons 
redden?

Februari 07

-

By Joost Esser

Delen op

Daar gaan we weer… another day another diet.  Maar wacht, ik ben hier om je te vertellen dat je dit dieet waarschijnlijk al (onbewust) volgt. En dat onze toekomst er een stuk beter uit zal zien wanneer we meer mensen kunnen overtuigen om mee te doen met een planetarian diet.

Ten eerste, wat is een Planetarian health diet?

Het lijkt heel erg op, zo niet hetzelfde, een flexitarisch dieet. Het bestaat voor het grootste deel uit planten, maar je kunt er ook kleine hoeveelheden vis, vlees en zuivel in verwerken (indien het lokaal geproduceerd wordt door kleinschalige boeren). Verder is er een sterke focus op hele/whole ingrediënten, onverzadigde vetten en zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen.

Het Planetarian health diet is in 2015 ontstaan ​​als een oplossing voor klimaatverandering. Dit planeet vriendelijke dieet is gericht op de lange termijn gezondheid en het voortbestaan ​​van de mensheid. Sir David Attenborough, ongetwijfeld de beroemdste stem van Groot-Brittannië, is een groot voorstander voor dit planeet vriendelijke dieet. Hij zei onlangs dat de mensheid moet stoppen met het eten van vlees voor het welzijn van de planeet. De vleesindustrie is een belangrijke oorzaak van klimaatverandering. Er wordt gezegd dat het zelfs slechter is voor de planeet dan de olie-industrie. Lekker dan!

Zijn mensen op de hoogte dat hun voeding een grote impact heeft op de gezondheid van onze planeet?

Jazeker. En de meesten van ons weten dat al heel lang. Sterker nog, 72% van de Nederlanders wil minder dieren en meer plantaardige eten. Een grove definitie van een planetarian diet. En dat dit nog niet echt tot een lagere vleesconsumptie heeft geleid, is waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd. Onderzoekster Laura van Heck heeft deze pijnlijke tegenstelling heel goed verwoord. “Denken is iets anders dan doen”. Voor de versnelling van dit proces is een belangrijke rol voor de overheid weggelegd. De meeste Nederlandse consumenten zijn voorstander van overheidsmaatregelen die de consumptie van dierlijke producten belasten. Ben benieuwd waar ons kabinet nog op wacht?! 

Verlies van biodiversiteit

Inmiddels begrijpen de meesten van ons de sterke correlatie tussen veeteelt en klimaatverandering. Maar wat de meeste mensen niet weten, is dat de veeteelt de sterkste motor is achter het snelle verlies aan biodiversiteit. En ja, dit is een groot probleem omdat dit 1 op 1 onze overlevingskans bepaalt. Met een écht flexitarisch dieet redt je dus levens. Deze mondiale trend wordt het best verteld door de onderstaande illustratie van Marcel Horck, schrijver en imker.

Sinds 2050 zijn we van 2,6 naar 7,8 miljard mensen gegroeid, met een gelijk aantal aan monden om te voeden. Het is veilig om te zeggen dat het voeden van al deze mensen (en hun vee) de vraag naar voedsel dramatisch heeft laten toenemen. En daarmee de productiedruk per 1m2 landbouwgrond. Maar als je rekening houdt met het feit dat 70% van het voedsel in de wereld nog steeds wordt geproduceerd door kleinschalige boeren. Dan betekent een hogere oogst (opbrengst) niet per se dat je ook meer landbouwgrond nodig hebt. We moeten gewoon beter gebruik maken van het land, de steden en het water dat tot onze beschikking staat.

In balans met onze planeet

Over de hele wereld zijn mensen en bedrijven hoopvolle initiatieven gestart. Dus hoe grimmig onze toekomst soms ook lijkt, het is zeker niet ondenkbaar dat we onze weg terug zullen vinden. 

• Zo is er een beweging die met de natuur werkt in plaats van ertegen. Voedselbossen en regeneratieve landbouw zijn geweldige voorbeelden waarbij de biodiversiteit wordt vergroot en tegelijkertijd kwalitatief voedsel wordt geproduceerd.

• Elke dag zijn er nieuwe food tech bedrijven die manieren ontdekken waarop we de voedselproductie op een duurzame manier kunnen verhogen. Verticale en indoor farming zijn bekende voorbeelden die de voetafdruk van de oogst spectaculaire kunnen verkleinen omdat ze hyperlokaal zijn. Een inspirerend voorbeeld is het “30 by 30” - initiatief, Singapore wil in 2030 minstens 30% van hun voedsel in eigen stad verbouwen.

• En dan zijn er collectieven als de Herenboeren. Ze hebben het meest urgente probleem van de landbouw opgelost. Ze hebben het boerschap (een baan zonder echte toekomst) veranderd/hersteld naar een nobele en bevredigende ambacht. In een notendop; een boer werkt voor 200 gezinnen. Hij/zij krijgt een gegarandeerd salaris, waardoor hij/zij zich kan focussen op de kwaliteit van het gewas in plaats van het zoeken naar een markt en het hoofd boven water te houden door de hoge marges van de grote supermarkten.

Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken!

• Doe wat je kunt wanneer je dat kunt. 

• Stimuleren van je naasten helpt écht. Onze gezamenlijk footprint krimpt gigantisch als de hele wereld zou overstappen op een flexitariër dieet. 

• Probeer lokaal en met de seizoenen mee te eten.

• Probeer zoveel mogelijk te minderen op vlees en zuivel.

• Vermijd producten uit de intensieve veehouderij zoals de bio industrie.

There is only one planet earth. En ondanks wat Elon Musk, Richard Branson en Jeff Bezos misschien denken. Planetariër zijn is een stuk makkelijker en leuker dan verhuizen naar Mars.


Gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte

Het verhaal achter onze boxen gaat verder dan je misschien zou denken en de ambities zijn groots maar realistisch. We houden je graag op de hoogte via onze gratis nieuwsbrief.

Volg ons..

Blijf op de hoogte via de Vood socials.