Nieuw: 
Chia 
pudding 
pots.🥣 
Maar 
wat 
is 
chia?

Juni 06

-

By Myrthe van der Vlis

Delen op

In deze blog:

  • Chia Pudding Pots

  • Wat is Chia - gezondheidsvoordelen

  • Chia repen recept



    Vol trots laten wij je alvast kennis maken met een product uit onze nieuwe productlijn: Chia pudding ontbijt pots! Deze heerlijke en voedzame pots zijn perfect voor een gezonde en tropische start van de dag en komen in 3 drie smaken, waaronder framboos en mango, elk boordevol smaak en voedingsstoffen. Maar wat is chia zaad eigenlijk, en waarom is het zo'n fantastische keuze voor je ontbijt?

Wat is Chia Zaad?

Chia zaadjes zijn kleine, zwarte zaadjes afkomstig van de Salvia hispanica plant, die oorspronkelijk uit Mexico en Guatemala komt. Ondanks hun kleine formaat, zijn chia zaadjes een echte superfood. Ze zitten vol met essentiële voedingsstoffen zoals vezels, eiwitten, omega-3-vetzuren, antioxidanten en diverse vitamines en mineralen.

Gezondheidsvoordelen van Chia Zaad

  1. Rijk aan Voedingsstoffen: Chia zaadjes bevatten een hoge concentratie aan vezels, wat bijdraagt aan een goede spijsvertering en een langdurig verzadigd gevoel.

  2. Bron van Omega-3: Deze gezonde vetzuren ondersteunen de hartgezondheid en kunnen helpen ontstekingen te verminderen.

  3. Eiwitrijk: Chia zaadjes bevatten een aanzienlijke hoeveelheid plantaardige eiwitten, wat ze ideaal maakt voor een vegan dieet.

  4. Antioxidanten: Ze helpen bij het bestrijden van vrije radicalen, wat bijdraagt aan de bescherming van je cellen.

Chia pudding is een uitstekend ontbijt omdat het een perfect uitgebalanceerde mix van koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten bevat, die je de energie geeft om de dag goed te beginnen. Maar, ben je nou helemaal geïnspireerd geraakt door deze kleine zaadjes en zelf aan de slag willen? Dan delen we hier ook meteen een leuk recept waarmee Chia zaad ook bij jou een niet-te-missen ingrediënt wordt in je keukenkastje.

Recept: Chia Zaad Energierepen

Deze Vegan Chia Zaad Energierepen zijn een perfecte snack voor onderweg, na een workout, of als een voedzaam tussendoortje. Ze zijn boordevol gezonde ingrediënten die je energieniveau een boost geven en je langer verzadigd houden.

Ingrediënten:

  • 1 kop havermout

  • 1/2 kop chia zaadjes

  • 1/2 kop notenpasta (amandelpasta, pindakaas, etc.)

  • 1/4 kop ahornsiroop of agavesiroop

  • 1/4 kop kokossnippers

  • 1/4 kop pure chocolade, gehakt (optioneel)

  • 1/4 kop lijnzaad of sesamzaad

  • 1/4 kop zonnebloempitten

  • 1 theelepel vanille-extract

  • Snufje zout

  • Snufje kaneel

Bereidingswijze:

  1. Voorbereiden: Bekleed een vierkante bakvorm (20x20 cm) met bakpapier.

  2. Roosteren: bak de kokossnippers, lijnzaad en zonnebloempitten erven kort, totdat het begint te geuren, in een droge koekenpan. Hierdoor krijgt het meer smaak.

  3. Meng de droge ingrediënten: Meng in een grote kom de havermout, chia zaadjes, kokossnippers, gehakte chocolade, lijnzaad en zonnebloempitten.

  4. Maak het mengsel: Verwarm in een kleine pan de notenpasta en agave of ahornsiroop op laag vuur, roer regelmatig tot alles goed gemengd en vloeibaar is. Voeg het vanille-extract en een snufje zout en kaneel toe en roer goed door.

  5. Combineren: Giet het natte mengsel over de droge ingrediënten en meng goed tot alles gelijkmatig bedekt is.

  6. Mengsel platstrijken: Schep het mengsel in de voorbereide bakvorm en druk stevig aan met een spatel of de achterkant van een lepel. Zorg dat het mengsel gelijkmatig verdeeld is en goed is aangedrukt.

  7. Koelen: Plaats de bakvorm in de koelkast en laat het minstens 2 uur opstijven, of totdat het mengsel stevig genoeg is om in repen te snijden.

  8. Snijden en serveren: Haal de bakvorm uit de koelkast en til het mengsel eruit door aan het bakpapier te trekken. Snijd in 12 repen.


Extra Tips:

  • Voor extra smaakvariaties kun je gedroogd fruit, zoals rozijnen of cranberries, toevoegen aan het mengsel.

  • Bewaar de repen in een luchtdichte container in de koelkast voor maximaal een week.


Voedingswaarde per reep (1/12 van de batch):
Calorieën: 186
Koolhydraten: 16.4g
Eiwit: 4.8g
Vet: 12.3g
Vezels: 4.4g

Gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte

Het verhaal achter onze boxen gaat verder dan je misschien zou denken en de ambities zijn groots maar realistisch. We houden je graag op de hoogte via onze gratis nieuwsbrief.

Volg ons..

Blijf op de hoogte via de Vood socials.