Heb je ooit gehoord van miso? Dit Japanse geheim staat bekend om zijn unieke smaak en ongelooflijke gezondheidsvoordelen!
Miso is een traditioneel Japans ingrediënt dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de keuken en staat bekend om zijn rijke umami-smaak. Maar wat is het eigenlijk? Miso wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, rijst of gerst, en zout. Het mengsel wordt vervolgens gefermenteerd met behulp van een specifieke schimmel, genaamd koji, die ervoor zorgt dat dit goedje enorm veel smaak en voedingsstoffen krijgt. Tegenwoordig zie je steeds meer variaties, zoals miso van verschillende soorten granen en peulvruchten, denk aan kikkererwten, linzen, quinoa en boekweit.
De populariteit van miso groeit snel over de hele wereld, en dat is geen verrassing! Naast zijn heerlijke smaak zit miso boordevol gezondheidsvoordelen. Het is een uitstekende bron van probiotica, die je spijsvertering ondersteunt en je immuunsysteem versterkt. Bovendien zit het boordevol antioxidanten en vitamines, zoals B-vitamines en vitamine K, die essentieel zijn voor een gezond lichaam en een stralende huid.
Omdat miso zo enorm veel smaak geeft is het een geweldige vervanger voor niet plantaardige smaakmakers, zoals kaas en vlees. Je kan het werkelijk waar overal doorheen roeren om het geheel die umami- beleving te geven. Denk aan soepen, pastasauzen, maar ook zoete gerechten zoals miso-karamel.
Dus waar wacht je nog op? Voeg een beetje magie toe aan je gerechten met miso en laat je smaakpapillen verrassen!
Nodig:
1/4 cup plantaardige olie (kokos, zonnebloem of arachide bijvoorbeeld)
1/4 cup suiker (kristal of riet)
1/3 cup (licht)bruine basterdsuiker
1/4 cup ongezoete appelmoes
2 el miso pasta
1 tl vanille extract
1 cup zelfrijzend bakmeel (eventueel volkoren)
1 1/4 cups havervlokken (grof of fijn)
1/2 tl baking soda
1/2 tl zout
3/4 cup vegan chocola, in stukjes gehakt
Instructies:
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en bekleed een grote bakplaat met bakpapier.
Klop olie, suikers, appelmoes, miso en vanille-extract samen tot een glad mengsel.
Roer de bloem, havermout, bakpoeder en zout erdoor.
Roer nu de stukjes chocolade erdoor.
Schep het koekjesdeeg op een met bakpapier bedekte bakplaat, ongeveer drie eetlepels per koekje. Zorg ervoor dat er ruimte is tussen de koekjes om uit te spreiden tijdens het bakken. Druk ze voorzichtig plat met je hand en bak ze 12-14 minuten, tot de randen goudbruin zijn.
Optioneel: Bestrooi met Maldon zeezout en laat 5 minuten afkoelen op een rooster voordat je aanvalt.
Enjoy!