Februari 11

-

By

Delen op

Vegan, diëtiste en wetenschappelijk onderzoeksassistent.

Bij Vood komen we soms in contact met bijzondere mensen die ons inspireren. Deze keer was dat Diëtiste Evelyne. Op haar Instagram-account @dietiste.evelynemertens deelt ze kennis en informatie en haar passie voor vegan eten. Toen zij ons benaderde met de vraag of we wilden samenwerken, waren we gelijk enthousiast. Niet alleen is Evelyne een expert, ze is ook nog eens een groot fan van Vood.

Daarom laten we haar nu aan het woord: Hoi! Ik ben Evelyne Mertens: vegan, diëtiste en wetenschappelijk onderzoeksassistent. Ik ben gek op chocolade, noten, tofu en zoete aardappelen.

Toen ik ongeveer 7 jaar oud was, vertelde ik mijn ouders dat ik geen 'dieren' meer wilde eten. Op die leeftijd wist ik nog niet precies welke voedingsmiddelen dierlijke producten bevatten. Mijn ouders respecteerden mijn keuze, maar maakten zich zorgen of ik wel genoeg voedingsstoffen binnenkreeg zonder vlees, vis en gevogelte. Ik at nog een tijdje af en toe kip en vis, maar dat werd steeds moeilijker voor me. Samen met mijn ouders ging ik naar de huisarts, die ons geruststelde dat ik prima zonder vlees, vis en gevogelte kon, zolang ik genoeg vervangende producten at. Rond mijn veertiende werd ik volledig vegetarisch. Dat was ook het moment waarop mijn interesse in voeding enorm groeide. Ik ging zelf actief op zoek naar wat een gezond, vegetarisch voedingspatroon inhield, wat me inspireerde om voedings- en dieetkunde te gaan studeren. Zuivelproducten at ik bijna niet, omdat ik ze niet goed verdraag. Plantaardige zuivelvervangers zoals amandelmelk en sojayoghurt maakten toen al deel uit van mijn voedingspatroon. Rond mijn 18de, toen ik begon met mijn opleiding voedings- en dieetkunde, besloot ik volledig plantaardig te gaan eten.

Mijn bachelorproef ging over vegetarisme in grootkeukens, en die werkte ik uit samen met ProVeg (toen nog EVA vzw). Dat was het moment waarop ik de organisatie leerde kennen. Ik ontdekte dat ProVeg zich inzet om plantaardig eten te stimuleren door mensen de voordelen ervan mee te geven. Ik besefte dat ik als diëtiste hieraan ook wilde meewerken. Nadat ik in 2011 afstudeerde als diëtiste, ging ik aan de slag als vrijwillig diëtiste bij ProVeg. En dat doe ik nog steeds met hart en ziel.

Ik volgde daarna nog een opleiding binnen Biomedische Wetenschappen aan de Faculteit Geneeskunde KU Leuven, en behaalde enkele jaren later mijn masterdiploma in het Management en Beleid van de gezondheidszorg. Momenteel werk ik voltijds als wetenschappelijk onderzoeksassistent aan KU Leuven, wat ik combineer met mijn vrijwilligerswerk bij ProVeg.

Plantaardige voeding is trouwens niet alleen goed voor het dierenwelzijn en de planeet, maar heeft ook veel voordelen op verschillende gezondheidsvlakken, die vaak met elkaar samenhangen. Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat het hier gaat over een gezond en gevarieerd plantaardig voedingspatroon. Je kunt natuurlijk ook heel ongezond eten, bijvoorbeeld alleen frieten en vegan vleesvervangers. Dan heb je natuurlijk niet dezelfde voordelen.

Tijdens en na mijn opleiding als diëtiste, volgde ik heel wat bijscholingen rond plantaardige voeding en ontdekte ik steeds meer de gezondheidsvoordelen ervan! Wanneer je gezond en gevarieerd plantaardig eet, krijg je over het algemeen meer vezels en gezonde vetzuren binnen, en minder verzadigde vetzuren en cholesterol. Studies hebben geconcludeerd dat dit voedingspatroon een positieve invloed heeft op onder andere hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes type 2 en het risico op bepaalde kankers verlaagt.

Zoals je hoort, heb ik een vrij druk leven. Ik ben gepassioneerd door plantaardige voeding, maar de tijd en energie om uitgebreid te koken heb ik vaak niet. Ik doe uiteraard mijn best, maar soms kom ik erg laat thuis en dan duurt het welgeteld ongeveer 10 minuten voor ik 'hangry' word. Het moet dan echt héél snel gaan, en tegelijk wil ik ook iets volwaardigs eten. De maaltijden van VOODS zijn ideaal. In ongeveer 9 minuten staat er een smaakvolle en gezonde maaltijd op tafel. Het grote voordeel vind ik dat elke maaltijd een plantaardige eiwitbron en veel groenten bevat. Dit zorgt voor een goede verzadiging. Ook vind ik de verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten erg goed en blijft de calorische waarde van elk gerecht beperkt, waardoor ze zeker passen in een gezond en evenwichtig voedingspatroon.

Mijn favoriete Vood Meals? De Lasagne Alla Bolognese, Tofu Tikka Masala en de Moussaka.

Met elke plantaardige maaltijd zet je dus een stap naar een gezondere en duurzamere toekomst!

Mijn 3 tips voor een plantaardig voedingspatroon:

1)      Begin in kleine stapjes, doe aanpassingen in jouw voedingspatroon die voor jou haalbaar zijn. Zelfs één keer per week een dierlijke maaltijd door een plantaardig maaltijd te vervangen, heeft al voordelen voor onze planeet, het dierenwelzijn en je gezondheid.

2)      Vul je koelkast en voorraadkasten met kleur! Op die manier krijg je verschillende voedingsstoffen binnen. Voedingsmiddelen met een rode/oranje kleur zijn over het algemeen rijk aan betacaroteen, groene groenten bevatten dan weer iets meer calcium en ijzer, volkoren producten (bruin) zijn rijk aan o.a. ijzer en zink enzovoort.

3)      Vleesvervangers, zoals bijvoorbeeld een vegan burger, zijn niet noodzakelijk om een evenwichtige en voedzame maaltijd samen te stellen. Het is perfect mogelijk om een volledige maaltijd te creëren door andere gezonde en natuurlijk ingrediënten te combineren, zoals volkoren graanproducten, verschillende groenten en peulvruchten. Het belangrijkste is om variatie aan te brengen in je eetpatroon, zodat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo kun je genieten van een gevarieerd, gezond en lekker voedingspatroon, zonder te afhankelijk te zijn van specifieke vleesvervangers.

Gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van onze nieuwste ontwikkelingen, verrassende acties en exclusieve aanbiedingen? Schrijf je in en mis niets van wat Vood te bieden heeft.

Volg ons

Blijf op de hoogte via de Vood socials.