Zijn 
er 
glutenvrije 
kant 
en 
klare 
maaltijden?

Januari 11

-

By Myrthe van der Vlis

Delen op

Steeds meer mensen hebben glutenintolerantie of coeliakie. Bij de inname van gluten krijgen zij een auto-immuunreactie in de darmen die het best vergeleken kan worden met een ontstekingsreactie. Hierdoor kan je lichaam onvoldoende voedingsstoffen opnemen uit de darmen waardoor er belangrijke tekorten kunnen ontstaan. En deze tekorten kunnen weer leiden tot lichamelijke klachten. Heel vervelend en het is maar goed dat steeds meer foodmerken hier middels glutenvrije kant en klare maaltijden rekening mee houden.

Maar wat zijn gluten nou eigenlijk?

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in heel veel graansoorten: (khorasan) tarwe, rogge, spelt, rogge, gort en gerst. En deze graansoorten zijn de basis voor een legio aan producten. Denk aan brood, crackers, griesmeel, taart, bulgur, pizza, paneermeel, koek, pasta, cake en couscous. Mocht je nu spontaan in de stress schieten, niet doen. Alles is glutenvrij te vinden tot de maaltijdbox aan toe.

Is er zoiets als glutenvrije kant en klare maaltijden?

Gelukkig wel. Dat je steeds vaker mensen over een glutenintolerantie hoort heeft namelijk een voordeel. Er is veel meer vraag naar glutenvrije producten van kant en klare maaltijden tot bier. Glutenvrije maaltijden die kant en klaar zijn kun je bij de betere supermarkt vinden. Maar je kunt ook glutenvrije maaltijden bestellen. En als je het lekker vindt om vooruit te plannen. Sinds kort kunt je ook een glutenvrij maaltijdbox kopen. Op deze manier ben je een hele week voorzien van glutenvrije kant en klaarmaaltijden. 

Is glutenvrij eten gezond?

Glutenvrij eten is niet per se gezond. Er zitten namelijk veel voordelen in glutenhoudende producten. Zo passen volkoren graanproducten perfect in een gezond voedingspatroon. De energie, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen (zoals: jodium, ijzer en calcium) moet je dan wel uit andere producten krijgen. Dat gezegd hebbende, je kunt met de juiste kennis van voeding héél gezond glutenvrij eten. En mocht je het fijn vinden om hierin geholpen te worden? Er zijn gespecialiseerde partijen die gezonde glutenvrij maaltijdbox aanbieden.

Is glutenvrij eten ingewikkeld?

Zoals met de meeste dingen moet je eerst bekend worden met wat wel en niet kan. In het begin vergt dit wat uitzoek werk maar je zult het snel in de vingers hebben. Daarna ben je evenveel tijd kwijt met boodschappen doen en koken als dat je nu bent. En gelukkig zijn er glutenvrij kant en klaar opties om je uit de brand te helpen wanneer je te druk bent.

Is glutenvrij eten duur?

Vroeger glutenvrije kant en klaarmaaltijden absoluut duurder dan maaltijden die gluten bevatten. Maar deze prijs wordt door de toenemende vraag automatisch gecorrigeerd. 1% van Nederland heeft een glutenallergie (coeliakie) maar tussen de 5-10% heeft een glutenintolerantie. Glutenvrije maaltijden die kant en klaar zijn vinden wij dan ook geen overbodige luxe.

Kijk vooral even in onze shop als je opzoek bent naar een maaltijdbox die 100% glutenvrij, vegan en verrukkelijk is.

Gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte

Het verhaal achter onze boxen gaat verder dan je misschien zou denken en de ambities zijn groots maar realistisch. We houden je graag op de hoogte via onze gratis nieuwsbrief.

Volg ons..

Blijf op de hoogte via de Vood socials.